Μέλος του ομίλου: Ενωμένα Φαρμακεία Κύπρου

kedifap-logo

ΜΕΝΟΥ

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟ ΕΠΙΜΟΝΟ ΠΙΑΣΙΜΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΣΑΣ

neck-pain.jpg

Τι είναι Αυχενικό Σύνδρομο;

Το Αυχενικό Σύνδρομο είναι μια κατάσταση, η οποία είναι γνωστή σε όλους μας ως «πάθηση», αλλά στην ουσία  είναι μια σειρά δυσλειτουργιών που προκαλούν πόνο, δυσκαμψία, ζαλάδες, μουδιάσματα κ.α.

Πιο συγκεκριμένα ο όρος Αυχενικό Σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις παθήσεις τις Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (Α.Μ.Σ.Σ.), όπως αυχενική σπονδυλαρθρίτιδα, οπίσθιο συμπαθητικό αυχενικό σύνδρομο, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε και για διαφορετική κάθε φορά αιτία. Οι συνηθέστεροι λόγοι είναι η έκθεση σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας όπως το air-condition στο γραφείο, ή κάποιο ρεύμα αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, συνιστά αίτιο η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση και παραμονή στην ίδια θέση που οδηγεί σε μυϊκό σπασμό, όπως π.χ. όταν δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή. Αυχενικό σπασμό μπορεί να προκαλέσει και μια απότομη επιβράδυνση του σώματός μας, όταν η προσπάθεια να υπερνικήσουμε την αδράνεια της κεφαλής οδηγεί σε σύσπαση των μυών του αυχένα.

Αιτιολογία
Η κατάργηση της λόρδωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ευθειασμός) που οφείλεται στον τρόπο εργασίας και ζωής (κομπιούτερ, γραφείο, τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα κ.α. είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου. Άλλες συχνές αιτίες είναι:

  • τα τροχαία ατυχήματα
  • τα κλιματιστικά

 

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα; Τα συνηθέστερα είναι ο πόνος στον αυχένα με συνοδό δυσκαμψία και περιορισμό του εύρους κίνησης. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στον ώμο, στην πλάτη ή στο χέρι και να συνοδεύεται από υπαισθησία ή παραισθησίες. Άλλο συχνό σύμπτωμα είναι η κεφαλαλγία κυρίως στη βάση του κρανίου, η οποία μπορεί να επεκτείνεται και στο σπλαχνικό κρανίο. Τέλος, το βουητό στα αυτιά και ο ίλιγγος συχνά συνδέονται, αν και όχι άμεσα, με το αυχενικό σύνδρομο.

Πώς γίνεται η διάγνωση; Είναι κυρίως κλινική με βάση το ιστορικό, τα συμπτώματα, τη διάρκεια του επεισοδίου καθώς και την εξέλιξή του. Από εργαστηριακό έλεγχο συνήθως αρκεί μια απλή ακτινογραφία αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, αλλά, αν τα νευρολογικά συμπτώματα είναι έντονα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια αξονική ή μια μαγνητική τομογραφία της περιοχής.

 

Θεραπεία Στην οξεία φάση του συνδρόμου συνιστάται η τοποθέτηση περιλαιμίου (κολάρο), προκειμένου να αποφευχθούν οι βίαιες ή υπέρμετρες κινήσεις στον αυχένα, ανάπαυση και λήψη παυσίπονων, αντιφλεγμονοδών και συχνά μυοχαλαρωτικών φαρμάκων. Κατόπιν γίνεται εφαρμογή φυσικών μέσων όπως θεραπεία με την μεθοδολογία HUMAN TECAR – TECARTHERAPIA, Laser, αναλγητικά ρευμάτα, υπέρηχα, θερμά επιθέματα, διαθερμιες, με σκοπό την περαιτέρω ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο και τη χαλάρωση της περιοχής από το μυϊκό σπασμό με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων συνοδέυεται από πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων που έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της κινητικότητας του αυχένα και των άνω άκρων, που πιθανόν να έχουν επηρεασθεί και την ενδυνάμωση της περιοχής. Σε αυτή τη φάση το κολάρο πρέπει να εγκαταληφθεί. Τέλος δίνονται συμβουλές για τον τρόπο εργασίας, ύπνου, οδήγησης, καθώς και κινήσεις περπατήματος, άσκησης και άλλων δρστηριοτήτων. Παρότι μπορεί να ακούγονται πολύ απλοϊκές, είναι μεγάλης αξίας και έχουν πολλά να προσφέρουν.

Η σωστή στάση και θέση του αυχένα μπορεί να σας γλιτώσει από τους πόνους, τις ζαλάδες, την αδυναμία στήριξης του κεφαλιού, από τα «πιασίματα», τις μυϊκές συσπάσεις και ένα σωρό άλλες καταστάσεις.

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν αυχενικό σύνδρομο; Τα ψυχρά ρεύματα αέρα, την παρατεταμένη ακινησία, την εργασία σε ακραίες θέσεις ή σε ακραίες θερμοκρασίες. Το αυχενικό σύνδρομο είναι η δεύτερη συχνότερη πάθηση που αντιμετωπίζουν οι ορθοπεδικοί μετά την οσφυαλγία. Είναι πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή μας να παρουσιάσουμε κάποιο πρόβλημα που να εμπίπτει στην ευρύτερη έννοια του αυχενικού συνδρόμου. Ως πρώτα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος θα πρέπει να αποφύγουμε τους εξωγενείς ερεθιστικούς παράγοντες.

Προληπτικά, τι μπορούμε να κάνουμε; Καθώς οι περισσότεροι ασθενείς που παρουσιάζουν αυχενικό σύνδρομο το συσχετίζουν με τον εργασιακό τους χώρο, λογικό είναι να προχωρήσουμε σε κάποιες τροποποιήσεις σε αυτόν. Θα πρέπει, π.χ. ο χώρος όπου καθόμαστε να είναι μακριά από ρεύματα και ανοίγματα, όπως πόρτες ή παράθυρα. Η θέση του υπολογιστή μας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Το πάνω μέρος της οθόνης πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών, ώστε να μη σκύβουμε ή κάνουμε υπερέκταση για να δούμε. Το πληκτρολόγιο να είναι σε τέτοια θέση ώστε οι αγκώνες μας να σχηματίζουν αμβλεία γωνία όταν γράφουμε. Επίσης οι καρποί και τα αντιβράχια να μην είναι καθηλωμένα πάνω στο γραφείο, αλλά, αντίθετα, τα χέρια να αιωρούνται πάνω από το πληκτρολόγιο. Τέλος αρκετά συχνά -τουλάχιστον κάθε μία ώρα- να κάνουμε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους μυς μας να χαλαρώσουν.

 

Στέλιος Μιχαήλ

Φυσικοθεραπευτής